Tehlikeli Madde Taşıma Belgesi


Tehlikeli Madde Taşıma Belgesi
SRC (Mesleki Yeterlilik Belgesi) Nedir ?
4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren veya gösterecek olan tüm sürücülerin alması zorunlu olan belgedir. Bunun anlamı kısaca şudur: Kendi aracı ile yük veya yolcu taşıyan şoförler ile başkasının adına yük veya yolcu taşıyan şoförlerin alması zorunlu belgedir.
SRC Belgesini Kimler Almalıdır?
Her türlü kamyon, kamyonet, çekici, yarı römork, tanker vb. araçları kullanan sürücüler ile il sınırları içinde 100 km. ye kadar mesafedeki şehir içi taşımalar hariç olmak üzere, yolcu taşımalarında kullanılan otobüs, minibüs, otomobil ile okul taşıtı sürücülerinin alması gereken belgedir.
Karayolları Taşıma Yönetmeliği kapsamında taşımacılığı meslek olarak yapacak ve yukarda yazılı araçları kullanacak kişiler SRC türü mesleki yeterlilik belgesini almak zorundadırlar.
SRC (Mesleki Yeterlilik Belgesi) alabilmek için Ulaştırma Bakanlığının yetkilendirdiği kurumlara başvurup yeterli eğitimden geçen ve Ulaştırma bakanlığının yaptığı sınavdan 60 tam puan ve üzeri alanlar SRC belgesi almaya hak kazanırlar.
SRC 5 İçin Gerekli Evraklar
1) ARANAN ŞARTLAR:
• Alınmak istenilen eğitim programının belirtildiği dilekçe,
• T.C. kimlik numarası işlenmiş Nüfus Hüviyet Cüzdanı örneği,
• Sürücüler için sürücü belgesinin fotokopisi,
• Tahsil durumunu gösteren belge (İlköğretim okulundan mezun olunmuş diploma fotokopisi.)
• 4 adet fotoğraf.
2)- Ticari taşıtın niteliğine göre sürücü belgesine sahip olmaları, “C” Sınıfı Sürücü Belgesi, (Kamyon kullanacaklar için) “D” Sınıfı Sürücü Belgesi, (Çekici kullanacaklar için) “E” sınıfı sürücü belgesi olanlar da; SRC 5, Türü Mesleki Yeterlilik Belgesi alabilirler.
3)- Tehlikeli madde taşımacılığı yapan sürücülerin, ilgili mevzuatın sürücüler için zorunlu kıldığı eğitim aldığını gösteren belgeye sahip olmaları gerekmektedir.
4)- Tehlikeli madde taşımacılığında çalışacak sürücülerin, 63 yaşından gün almamış olmaları gerekmektedir.
5)- Uluslararası taşımalarda istihdam edilecek sürücülerin, uyuşturucu, silah, insan ve gümrük kaçakçılığı ile terör suçlarından dolayı hürriyet bağlayıcı ceza ile hükümlü olmamaları şarttır.

SRC Eğitimleri
SRC eğitimi verilecek eğitim merkezi ve eğiticilerinin” Karayolu Taşımacılık Faaliyetleri Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yönetmeliği” kapsamında bazı şartları sağlaması gerekmektedir.
Eğitim Merkezinin Nitelikleri:
·         Derslik (en az 3 adet),
·         Öğretmenler odası
·         Sorumlu yönetici odası,
·         Büro hizmetleri odası,
·         Tuvalet,
·         Kütüphane,
·         Kantin veya çay ocağı.
 
      Yetki belgesi sahipleri Bakanlık'tan onay almak şartıyla, merkezi adresleri dışında şube açabilirler. Eğitim merkezine bağlı şubelerde ise aşağıdaki kısımların bulunması şarttır.
·         En az 1 adet derslik,
·         Sorumlu yönetici odası,
·         Tuvalet.
 
      Mesleki Yeterlilik Eğitimi'nin verileceği eğitim merkezi ve bağlı şubelerinin;
 
·         Açık ve kapalı alanlarında yeterli yangın önleme, söndürme ve alarm ile aydınlatma sistemleri/araçları bulunan, engellilerin ihtiyaçlarını karşılayan bir altyapıya sahip,
·         Sıcaktan ve soğuktan korunmuş bir ortamda, katılımcılar için rahat, sağlıklı ve güvenli,
·         Katılımcıların kullanabileceği panolar ile Bakanlıkça belirlenecek konulardaki uyarı, bilgi ve duyuru levhalarının asılabileceği /bulundurulabileceği /yerleştirilebileceği uygun yerlere sahip,
·         Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenecek eğitim merkezlerine ve dersliklere ilişkin diğer standartlara uygun,
olması şarttır.
Eğitim merkezinde; sorumlu yönetici, öğretmen, katılımcılar için ayrılan odalar/derslikler, hizmetin gerektirdiği şekilde donatılır.
      Yönetmeliğin ilgili fıkralarında sıralanan yapı/araç/gereç özelliklerinin sürekli olarak faal/çalışır ve kullanılır durumda olması şarttır.
 
Eğiticilerin Nitelikleri:
 
·         Türk veya yabancı ülke üniversitelerinin akademik personeli,
·         KTY kapsamındaki faaliyetlerde en az 3 yıl ÜDY olarak çalışan kişiler,
·         Kamu kurum ve kuruluşlarında asgari 3 yıl süreyle daire başkanı ve daha üst görevlerde çalışanlar,
·         Türkiye Ticaret, Sanayi, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği (TOBB)'nin sektörle ilgili birimlerinde ve sektör kuruluşlarında en az 5 yıl yönetici veya uzman olarak çalışanlar,
·         Lise ve dengi okullarda görevli öğretmenler ile bu görevlerden emekli olanlar,
·         Yüksek lisans veya doktora derecesine sahip olanlar
ihtisas konuları ile ilgili dersleri verebilirler.
 
Bu kişilerin verecekleri dersler konusunda "ihtisas sahibi/uzman" olduğuna dair belgeler eğitim kuruluşu tarafından Bakanlığa verilir. Bakanlık yapacağı incelemede uygun görülmeyen eğiticileri yetki belgesi sahibi kuruluşa bildirir. Yetki belgesi sahibi kuruluş bu kişileri derhal eğitici kadrosundan çıkarır. Eğiticilerin lise veya dengi okul mezunu olmaları şarttır.
 
Uygulanacak Eğitim Müfredat Programı:
Mesleki Yeterlilik Belgelerinin türlerine göre düzenlenecek eğitimlerin müfredat programları AB müktesebatına uygun olarak Bakanlık tarafından belirlenir. Müfredat programlarında; işlenecek dersler, süreleri, genel açıklamalar ile başka tür belge alacaklara uygulanacak fark derslerine ait esas ve usuller belirtilir.
 
Ders Programları ve Süreleri:
Eğitimlerde bir dersin süresi 50 dakikadır. Her ders arasında 10 dakika dinlenme süresi verilir. Haftalık ders programı, eğitim kurumunun yönetimince tespit edilir. Günlük ders programı 3 saatten az 8 saatten fazla olamaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder